Grilluj z przyjemnością: Przygotowania do sezonu grillowego

Z artykułu dowiesz się:

Wreszcie nadszedł ten czas: dni stają się dłuższe, pogoda robi się coraz cieplejsza, a sezon grillowy tuż za rogiem. Dla wielu osób grillowanie latem to po prostu coś, co należy robić – czy to podczas spotkań towarzyskich z przyjaciółmi i rodziną, czy jako alternatywa dla gotowania we własnej kuchni. Ale zanim ruszysz do działania, warto dokładnie przygotować grill i akcesoria.

W tym artykule podzielimy się cennymi wskazówkami dotyczącymi optymalnego przygotowania do sezonu grillowego i pokażemy, jak urządzenia Einhell mogą pomóc w stworzeniu idealnych grillowych przyjęć.

W tym artykule znajdziesz cenne wskazówki dotyczące sezonu grillowego.

Czyszczenie grilla

Czysty grill to podstawa udanego grillowania. Dlatego po każdym użyciu należy go dokładnie wyczyścić. Dzięki temu unikniesz gruntownego sprzątania i będziesz mógł się skupić na swoich gościach podczas kolejnego przyjęcia. Czyszcząc grill, należy upewnić się, że wszystkie elementy, takie jak ruszty, palniki (w przypadku grilla gazowego) i obudowa, są dokładnie oczyszczone z tłuszczu i resztek jedzenia.

Istnieje kilka metod czyszczenia grilla. Niektóre z nich nie wymagają nawet specjalnych środków czyszczących do grilla:

    • Pyrolioza: Jedną z najskuteczniejszych metod jest pyroliza. Polega ona na spalaniu resztek jedzenia na popiół przy użyciu wysokiej temperatury. Najlepiej do tego celu nadają się brykiety grillowe, ponieważ dłużej żarzą się niż tradycyjny węgiel drzewny. Weź kawałek żarzącego się brykietu szczypcami do grilla i przetrzyj nim poszczególne pręty rusztu. Następnie odczekaj, aż wszystko ostygnie i usuń resztki wilgotną szmatką.
    • Odkurzacz do popiołu: Gdy pozostałe węgle lub brykiety ostygną, możesz łatwo odkurzyć ich popiół za pomocą odkurzacza do popiołu Einhell TE-AV 18/15 Li C. System filtracji typu harmonijka filtruje drobny pył i popiół. Po napełnieniu 15-litrowego zbiornika popiół można bez problemu wyrzucić do śmieci resztkowych. Pamiętaj, aby nigdy nie wyrzucać gorącego popiołu ani żaru do plastikowego pojemnika na śmieci. Mogą się tam znajdować łatwopalne materiały, które mogą spowodować pożar.

Czysty grill to podstawa udanego grillowania. Dlatego po każdym użyciu należy go dokładnie wyczyścić. Dzięki temu unikniesz gruntownego sprzątania i będziesz mógł się skupić na swoich gościach podczas kolejnego przyjęcia. Czyszcząc grill, należy upewnić się, że wszystkie elementy, takie jak ruszty, palniki (w przypadku grilla gazowego) i obudowa, są dokładnie oczyszczone z tłuszczu i resztek jedzenia.

Istnieje kilka metod czyszczenia grilla. Niektóre z nich nie wymagają nawet specjalnych środków czyszczących do grilla:

Pyrolioza: Jedną z najskuteczniejszych metod jest pyroliza. Polega ona na spalaniu resztek jedzenia na popiół przy użyciu wysokiej temperatury. Najlepiej do tego celu nadają się brykiety grillowe, ponieważ dłużej żarzą się niż tradycyjny węgiel drzewny. Weź kawałek żarzącego się brykietu szczypcami do grilla i przetrzyj nim poszczególne pręty rusztu. Następnie odczekaj, aż wszystko ostygnie i usuń resztki wilgotną szmatką.

Odkurzacz do popiołu: Gdy pozostałe węgle lub brykiety ostygną, możesz łatwo odkurzyć ich popiół za pomocą odkurzacza do popiołu Einhell TE-AV 18/15 Li C. System filtracji typu harmonijka filtruje drobny pył i popiół. Po napełnieniu 15-litrowego zbiornika popiół można bez problemu wyrzucić do śmieci resztkowych. Pamiętaj, aby nigdy nie wyrzucać gorącego popiołu ani żaru do plastikowego pojemnika na śmieci. Mogą się tam znajdować łatwopalne materiały, które mogą spowodować pożar.

Wskazówka:

Nie wyrzucaj popiołu drzewnego do ogrodu ani kompostownika. Niestety popiół nie nadaje się do użyźniania gleby ze względu na wysoką wartość pH. Dlatego ostudzony popiół należy bezwzględnie wyrzucić do śmieci zmieszanych.

Popiół drzewny możesz bez problemu wyrzucić do pojemnika na śmieci zmieszane, po uprzednim zebraniu go odkurzaczem do popiołu.
    • Gazeta: Popularnym i skutecznym domowym sposobem na czyszczenie grilla jest użycie gazety. W tym celu poczekaj, aż ruszt grilla całkowicie ostygnie. Następnie owiń go całkowicie mokrą gazetą i pozostaw na około 1 godzinę. Przywarte resztki jedzenia można potem łatwo zetrzeć wilgotną szmatką i bezpośrednio spłukać czystą wodą.
    • Soda oczyszczona: to również świetny domowy sposób na czyszczenie rusztu grilla. W tym celu rozpuść 100 g sody oczyszczonej w 1 litrze ciepłej wody i wlej roztwór do butelki z rozpylaczem. Spryskaj ostygnięty ruszt grilla i pozostaw na co najmniej 1 godzinę, najlepiej na całą noc. Resztki zetrzyj ponownie wilgotną ściereczką.
Po czyszczeniu zdecydowanie należy pozostawić grill do całkowitego wyschnięcia, aby zapobiec tworzeniu się rdzy. Regularne czyszczenie gwarantuje, że grill pozostanie w doskonałym stanie i że będziesz mógł cieszyć się doskonałym grillowaniem za każdym razem.

Gazeta: Popularnym i skutecznym domowym sposobem na czyszczenie grilla jest użycie gazety. W tym celu poczekaj, aż ruszt grilla całkowicie ostygnie. Następnie owiń go całkowicie mokrą gazetą i pozostaw na około 1 godzinę. Przywarte resztki jedzenia można potem łatwo zetrzeć wilgotną szmatką i bezpośrednio spłukać czystą wodą.

Soda oczyszczona: to również świetny domowy sposób na czyszczenie rusztu grilla. W tym celu rozpuść 100 g sody oczyszczonej w 1 litrze ciepłej wody i wlej roztwór do butelki z rozpylaczem. Spryskaj ostygnięty ruszt grilla i pozostaw na co najmniej 1 godzinę, najlepiej na całą noc. Resztki zetrzyj ponownie wilgotną ściereczką.

Po czyszczeniu zdecydowanie należy pozostawić grill do całkowitego wyschnięcia, aby zapobiec tworzeniu się rdzy. Regularne czyszczenie gwarantuje, że grill pozostanie w doskonałym stanie i że będziesz mógł cieszyć się doskonałym grillowaniem za każdym razem.

Impreza grillowa

Mężczyźni na grillu zazwyczaj potrzebują tylko trzech rzeczy: ognia, mięsa i piwa. Kobiety natomiast podchodzą do tematu bardziej kompleksowo, dokładając starań, aby impreza była dopracowana w każdym szczególe. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie, zapewniające komfort wszystkim zaproszonym.

Przygotowania

Po długiej przerwie zimowej czas odświeżyć taras! Nie zapomnij o meblach ogrodowych, które często wykonane są z tworzyw sztucznych odpornych na warunki atmosferyczne i zwykle można je czyścić jedynie wodą. Nawet stare ławki i stoły można łatwo przywrócić do dawnej świetności. Lakier z ławek i stołów możesz zeszlifować za pomocą akumulatorowej szlifierki wielofunkcyjnej Einhell TE-OS 18/150 Li. Następnie pomaluj drewno ponownie – najlepiej za pomocą akumulatorowego pistoletu natryskowego Einhell TC-SY 18/60 Li. Dodaj wygodne poduszki i gotowe! Masz już miejsce dla 8-10 gości.

Stare meble ogrodowe mogą być przeszlifowane i na nowo polakierowane na kolejne letnie imprezy.

Odpowiedni klimat

Oprócz przygotowania mięsa na grilla i różnorodnych dodatków, ważne jest stworzenie odpowiedniego klimatu dla wspaniałej imprezy grillowej. Przy tym nie może zabraknąć oświetlenia i muzyki. Rzadko jednak w ogrodzie można znaleźć gniazdko elektryczne. Dlatego idealnie sprawdzą się tutaj nasze urządzenia Power X-Change, które są bezprzewodowe i gotowe do użycia w każdym miejscu. Co sprawdza się w warsztacie, zadziała również w ogrodzie. Na przykład bezprzewodowe radio TC-RA 18 Li lub głośnik akumulatorowy TC-SR 18 Li. Oba urządzenia umożliwiają połączenie ze smartfonem przez Bluetooth i odtwarzanie ulubionej muzyki.

Lampa akumulatorowa Einhell TE-CL 18/2000 LiAC świetnie sprawdzi się jako oświetlenie na imprezie.

Światełka ogrodowe i inne małe urządzenia, które można podłączyć do zewnętrznego gniazdka USB za pomocą kabla, możesz rozmieścić w ogrodzie za pomocą akumulatorowego adaptera USB TC-CP 18 Li. Wystarczy włożyć akumulator Power X-Change do adaptera, a uzyskasz kompaktowe źródło zasilania.

Jeśli w dniu Twojej imprezy grillowej będzie szczególnie gorąco, akumulatorowy wentylator Einhell GE-CF 18/2200 Li zapewni odpowiednie ochłodzenie. Dzięki licznym możliwościom mocowania można go ustawić lub zawiesić niemal wszędzie i cieszyć się chłodną bryzą.

Poprawne rozpalanie grilla

Dekoracje gotowe, jedzenie przygotowane, a goście już są. Teraz ważne jest, aby jak najszybciej i w sposób godny mistrza rozpalić grill.

W przypadku grilla gazowego rozpalanie nie jest czasochłonne: w zależności od rodzaju zapalarki gaz z butli gazowej jest doprowadzany do płonących palników. Następnie wystarczy trochę poczekać, aż grill gazowy się nagrzeje i można będzie położyć mięso na ruszcie.

Podczas grillowania węglem drzewnym masz kilka opcji do wyboru. Warto zdecydować z góry, jak długo planujesz grillować. Brykiet wytwarza się pod wysokim ciśnieniem z pyłu węglowego, co czyni go idealnym wyborem, jeśli zamierzasz grillować dla dużej liczby osób lub przez dłuższy czas. Brykiety żarzą się znacznie dłużej niż standardowy węgiel drzewny ze względu na swoją gęstą strukturę. Jednakże, proces nagrzewania ich do temperatury roboczej trochę zajmuje. Węgiel drzewny jest dobrym wyborem, jeśli nie planujesz grillować dużej ilości mięsa. Choć nie żarzy się tak długo jak brykiety, można go szybciej rozpalić.

Zarówno węgiel drzewny, jak i brykiety doskonale się nadają do używania w twoim grillu węglowym. Różnią się one jedynie czasem spalania.

Węgiel drzewny i brykiet możesz rozpalić w ten sam sposób. Istnieją dwie sprawdzone metody, które często są stosowane w domu. Zanim zaczniesz, musisz usunąć ruszt z grilla, abyś miał dobry dostęp do kratki węglowej:

  • Piramida z węgla: Aby rozpalić grill tą metodą umieść brykiet lub węgiel drzewny w kształcie piramidy pamiętając o pozostawieniu wolnych przestrzeni dla przepływu powietrza. W środek piramidy umieść podpałkę (możesz użyć kilku kawałków). Ostrożnie zapal podpałkę za pomocą długich zapałek lub zapalniczki. Poczekaj około 15-20 minut, aż węgiel zacznie się tlić i pokrywać popiołem. Proces ten można przyspieszyć za pomocą dmuchawy akumulatorowej Einhell GE-UB 18/250 Li E. Użyj w tym celu krótkiej rurki, która jest dołączona w zestawie. Gdy cały węgiel jest pokryty popiołem, rozłóż go równomiernie na ruszcie za pomocą szczypiec do grilla. Poczekaj jeszcze kilka minut aż węgiel się rozgrzeje i osiągnie żądaną temperaturę.

Węgiel drzewny i brykiet możesz rozpalić w ten sam sposób. Istnieją dwie sprawdzone metody, które często są stosowane w domu. Zanim zaczniesz, musisz usunąć ruszt z grilla, abyś miał dobry dostęp do kratki węglowej:

Piramida z węgla: Aby rozpalić grill tą metodą umieść brykiet lub węgiel drzewny w kształcie piramidy pamiętając o pozostawieniu wolnych przestrzeni dla przepływu powietrza. W środek piramidy umieść podpałkę (możesz użyć kilku kawałków). Ostrożnie zapal podpałkę za pomocą długich zapałek lub zapalniczki. Poczekaj około 15-20 minut, aż węgiel zacznie się tlić i pokrywać popiołem. Proces ten można przyspieszyć za pomocą dmuchawy akumulatorowej Einhell GE-UB 18/250 Li E. Użyj w tym celu krótkiej rurki, która jest dołączona w zestawie. Gdy cały węgiel jest pokryty popiołem, rozłóż go równomiernie na ruszcie za pomocą szczypiec do grilla. Poczekaj jeszcze kilka minut aż węgiel się rozgrzeje i osiągnie żądaną temperaturę.

Dmuchawa akumulatorowa Einhell to doskonałe narzędzie podczas grillowania, które przyspiesza proces rozpalania.
  • Komin do grilla: Doskonale sprawdza się szczególnie do brykietów. Dzięki odpowiedniej konstrukcji i przepływowi powietrza zapewnia równomierne rozpalenie się brykietu w ciągu 15-30 minut. Aby osiągnąć ten efekt, wypełnij komin brykietami (lub węglem drzewnym) aż po brzegi i umieść go na ruszcie węglowym. Pod brykietami możesz również umieścić i zapalić rozpałki. Następnie zamknij pokrywę grilla i otwórz otwory wentylacyjne. Gdy węgiel będzie gotowy, wysyp go z komina na ruszt. Pamiętaj o noszeniu rękawic do grillowania, ponieważ komin może się bardzo rozgrzać.

Komin do grilla: Doskonale sprawdza się szczególnie do brykietów. Dzięki odpowiedniej konstrukcji i przepływowi powietrza zapewnia równomierne rozpalenie się brykietu w ciągu 15-30 minut. Aby osiągnąć ten efekt, wypełnij komin brykietami (lub węglem drzewnym) aż po brzegi i umieść go na ruszcie węglowym. Pod brykietami możesz również umieścić i zapalić rozpałki. Następnie zamknij pokrywę grilla i otwórz otwory wentylacyjne. Gdy węgiel będzie gotowy, wysyp go z komina na ruszt. Pamiętaj o noszeniu rękawic do grillowania, ponieważ komin może się bardzo rozgrzać.

Teraz, gdy grill jest już rozgrzany, a piwo jeszcze zimne, nadszedł czas na to, co najlepsze – grillowanie soczystych steków!

Twój koszyk
Scroll to Top